TORNADA A L’ESCOLA, COVID19 I ENTORN LABORAL: SITUACIÓ DE PROTECCIÓ ACTUAL

Els nois i noies han començat les classes, les escoles han adoptat protocols de seguretat per prevenir els contagis i de com actuar en el cas de que aquests es donin, preveient la quarantena i suspensió de les classes presencials. Si un/a alumne/a resulta infectat pel virus SARS-Cov-2 haurà de restar a casa el temps que el metge ho consideri necessari i els seus companys i companyes de classe, en principi, no podran assistir i restar en quarantena. A les hores els seus progenitors o cuidadors ¿com compaginen la cura dels menors amb el treball?.

A l’espera d’una hipotètica norma més específica, la situació actual al moment de la redacció d’aquest article (24-09-2020) és la següent:

1.- Si el noi o noia dona positiu en la Covid19

Els progenitors, que siguin persones treballadores en situació d’alta a qualsevol dels règims de Seguretat Social (General, Autònoms) de l’alumne/a contagiat/da (diagnosticat/da de Covid-19), en tant el facultatiu metge decideixi el seu obligat aïllament, de forma excepcional es consideren en situació de baixa  mèdica assimilada a accident laboral, per tant, gaudiran de baixa mèdica des del primer dia a raó de prestació del 75% de la base de cotització per contingències professionals. La durada de la baixa mèdica vindrà determinada pels comunicats de baixa i alta mèdica.

Així és de contemplar de l’article 5.1 del Reial Decret-Llei 6/2020, de 10 de març, pel que s’adopten determinades mesures urgents en l’àmbit econòmic i per la protecció de la salut pública, en tant que disposa: “A l’objecte de protegir la salut pública, es consideraran, amb caràcter excepcional, situació assimilada a accident de treball, exclusivament per a la prestació econòmica d’incapacitat temporal del sistema de Seguretat Social aquells períodes d’aïllament o contagi de les persones treballadores provocats pel virus COVID-19. (…)”

Precepte que ha estat modificat per la Disposició final 10a. del RDL 28/2020, de 22 de setembre (BOE 23/09/2020), que no altera la redacció transcrita, pel que es ve a confirmar.

2.- Si el noi o noia no ha estat diagnosticat de la Covid19, però forma part del grup de l’alumne/a sí contagiat/da o el centre suspèn les classes presencials (per exemple, formador diagnosticat de Covid-19)

Com que, en principi, haurà d’estar confinat i no podrà assistir a classe per causa indirecta de la Covid-19 (company/a del grup/s contagiat o formador contagiat), per aquests casos la norma ens va proporcionar el pla MeCuida(art. 6 del RDL 8/2020, 17 de març) que, de forma excepcional, permet a les persones treballadores fins el segon grau de consanguinitat de l’alumne/a, per tant, progenitors i avis que siguin treballadors per compte d’altri,  adaptar la jornada de treball, el que inclou el treball a distància – teletreball (RDL 28/2020, de 22 de setembre de treball a distància), o reduir-la. Aquest dret és individual de cada persona treballadora. És necessari justificar la necessitat, que ha de ser raonable i proporcionada, especialment si es dona el cas de coincidir més d’un cuidador en la mateixa empresa:

(i) La modificació de jornada: Dret a adaptar la jornada de treball a aquella necessitat mitjançat modificació de l’horari de treball, canvi de torn de treball, horari flexible, jornada partida o continuada, canvi de centre de treball, canvi de funcions, canvi de forma de la prestació del treball el que inclou el treball a distància (teletreball). La concreció inicial correspon a la persona treballadora, el que no l’exclou de justificació, raonabilitat i proporcionalitat tenint en compte les necessitats concretes de la cura del menor però també les organitzatives de l’empresa. La norma crida a les persones treballadores i empresa a arribar a un acord.

(ii) La reducció de jornada per cura directa d’un menor de 12 anys: No confondre amb el dret de reducció de jornada per guarda legal de l’article 37.6 ET. Es tracta de dret a reduir la jornada de treball  que pot ser fins el 100X100, amb reducció proporcional del salari. Reducció que d’arribar al 100×100 la persona treballadora ha de justificar i ser raonable i proporcional en atenció a la situació de l’empresa. Cal comunicar la reducció  a l’empresa amb un preavís mínim de 24 hores.

El Pla MeCuida va ser establert pel Reial Decret-llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del Covid-19 (art. 6), prorrogat ara per la disposició addicional tercera del Reial Decret Llei 28/2020 (BOE 23-09-2020) fins el 31 de gener de 2021.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.