PROTOCOL D’ASSETJAMENT SEXUAL EN L’EMPRESA I ALTRES ASPECTES LABORALS PER RAÓ DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Per Santiago Portillo i Castellet
Advocat

En l’àmbit específic de l’assetjament sexual, per evitar conductes contra la llibertat sexual i tota violència sexual en l’entorn de l’empresa, en la recent i ja vigent llei de garantia integral de la llibertat sexual destacar:

  • • Les empreses hauran de promoure condicions de treball que evitin la comissió de delictes i altres conductes contra la llibertat sexual i la integritat moral en el treball, incidint especialment en l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, incloent en l’àmbit digital.
  • • Les empreses hauran d’arbitrar procediments específics per a la seva prevenció i per a donar camí a les denúncies o reclamacions que puguin formular els qui hagin estat víctimes d’aquestes conductes, incloent específicament les sofertes en l’àmbit digital. Amb aquesta finalitat les empreses podran establir mesures que hauran de negociar-se amb els representants de les persones treballadores, com ara l’elaboració i difusió de codis de bones pràctiques, la realització de campanyes informatives, protocols d’actuació o accions de formació.
  • • Els representants dels treballadors hauran de contribuir a prevenir la comissió de delictes i altres conductes contra la llibertat sexual i la integritat moral en el treball, amb especial atenció a l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, incloses les comeses en l’àmbit digital, mitjançant la sensibilització dels treballadors i treballadores enfront del mateix i la informació a la direcció de l’empresa de les conductes o comportaments que tinguessin coneixement i que poguessin propiciar-ho.
  • • Les empreses promouran la sensibilització i oferiran formació per a la protecció integral contra les violències sexuals a tot el personal al seu servei.Les empreses hauran d’incloure en la valoració de riscos dels diferents llocs de treball ocupats per treballadores, la violència sexual entre els riscos laborals concurrents, havent de formar i informar d’això a les seves treballadores.
  • • Les empreses que adeqüin la seva estructura i normes de funcionament al que s’estableix en aquesta llei orgànica seran reconegudes amb el distintiu de “Empreses per una societat lliure de violència de gènere”, distintiu que podrà ser retirat quan es donin circumstàncies que així ho justifiquin.
  • • Les empreses que formalitzin contractes d’interinitat, sempre que el contracte es celebri amb una persona desocupada, per a substituir a treballadores víctimes de violència sexual que hagin suspès el seu contracte de treball o exercitat el seu dret a la mobilitat geogràfica o al canvi de centre de treball tindran dret a una bonificació del 100% de les quotes empresarials a la Seguretat Social per contingències comunes durant tot el període de suspensió de la treballadora substituïda o durant sis mesos en els supòsits de mobilitat geogràfica o canvi de centre de treball. Quan es produeixi la reincorporació, aquesta es realitzarà en les mateixes condicions existents en el moment de la suspensió del contracte de treball, garantint-se els ajustos raonables que es puguin precisar per raó de discapacitat.
  • • Les absències o faltes de puntualitat al treball motivades per la situació física o psicològica derivada de les violències sexuals es consideraran justificades i seran remunerades quan així ho determinin els serveis socials d’atenció o serveis de salut, segons sigui procedent, sense perjudici que aquestes absències siguin comunicades per la treballadora a l’empresa al més aviat possible.

Les persones treballadores que tinguin la consideració de víctima de violència de gènere, de violències sexuals o de terrorisme tindran dret, per a fer efectiva la seva protecció o el seu dret a l’assistència social integral, a la reducció de la jornada de treball amb disminució proporcional del salari o a la reordenació del temps de treball, a través de l’adaptació de l’horari, de l’aplicació de l’horari flexible o d’altres formes d’ordenació del temps de treball que s’utilitzin en l’empresa. També tindran dret a fer el seu treball totalment o parcialment a distància o a deixar de fer-ho si aquest fos el sistema establert, sempre en tots dos casos que aquesta modalitat de prestació de serveis sigui compatible amb el lloc i funcions desenvolupades per la persona.

  • • Les persones treballadores que tinguin la consideració de víctimes de violència de gènere, de víctimes del terrorisme o de víctimes de violències sexuals, que es vegin obligades a abandonar el lloc de treball en la localitat on venien prestant els seus serveis, per a fer efectiva la seva protecció o el seu dret a l’assistència social integral, tindran dret preferent a ocupar un altre lloc de treball, del mateix grup professional o categoria equivalent, que l’empresa tingui vacant en qualsevol altre dels seus centres de treball. En tals supòsits, l’empresa estarà obligada a comunicar a les persones treballadores les vacants existents en aquest moment o les que es poguessin produir en el futur. El trasllat o el canvi de centre de treball tindrà una durada inicial d’entre sis i dotze mesos, durant els quals l’empresa tindrà l’obligació de reservar el lloc de treball que anteriorment ocupaven les persones treballadores. Acabat aquest període, les persones treballadores podran optar entre el retorn al seu lloc de treball anterior, la continuïtat en el nou, decaient en aquest cas l’obligació de reserva, o l’extinció del seu contracte, percebent una indemnització de vint dies de salari per any de servei, prorratejant-se per mesos els períodes de temps inferiors a un any i amb un màxim de dotze mensualitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.